Skip to Content

ISO 42001 Informacinės technologijos. Dirbtinis intelektas. 

Pasaulyje nepaliaujamai tobulėjant dirbtiniam intelektui (DI), vis labiau reikia veiksmingo standartizavimo ir reguliavimo, kad būtų užtikrintas atsakingas jo naudojimas. ISO/IEC 42001 parengtas siekiant reaguoti į skubius klausimus, susijusius su nekontroliuojama dirbtinio intelekto plėtra ir galimomis grėsmėmis. Jame nurodomi reikalavimai ir pateikiamos gairės, kaip sukurti, įdiegti, palaikyti ir nuolat tobulinti DI valdymo sistemą (DIVS) organizacijos kontekste. Jame pateikiama etiško DI sistemų diegimo sistema, kurioje siūlomas išsamus požiūris, kaip užtikrinti, kad AI technologijos atitiktų teisingumo, skaidrumo, atskaitomybės ir privatumo principus.

Kodėl Jums svarbus šis standartas?

Nuolat besikeičiančiame pasaulyje, kuriam būdinga nenumaldoma technologijų pažanga, dirbtinio intelekto įtaka ir svarba pasiekė naujas aukštumas. Dirbtinis intelektas išsiskiria savo nepaprastu gebėjimu peržengti pramonės šakų ribas. Jis neapsiriboja konkrečiu sektoriumi, o gali paskatinti transformaciją įvairiose pramonės šakose. 

ISO 42001 sertifikatas įrodo Jūsų klientams:

  • Suvogti reguliavimo ir etinius aspektus, susijusius su dirbtinio intelekto diegimu.
  • Padėti organizacijai suderinti dirbtinio intelekto iniciatyvas su pagrindiniais verslo tikslais.
  • Padėti organizacijai kurti ir įgyvendinti DI valdymo sistemą
  • Įvertinti DI sistemų kokybę, patikimumą ir veikimą
  • Užtikrinti, kad dirbtinio intelekto sprendimai atitiktų aukštus standartus ir veiktų taip, kaip numatyta
  • Nustatyti galimą su DI susijusią riziką ir įgyvendinti būtinas priemones šiai rizikai sumažinti

ISO 42001 sertifikavimas

ISO 42001 sertifikavimas yra trečiosios šalies auditas, kurį atlieka sertifikavimo įstaiga. Ji patikrina, ar organizacija atitinka ISO 42001 reikalavimus,  ir esant atitikčiai,  išduoda ISO 42001 sertifikatą. Sertifikatas reguliariai prižiūrimas atliekant kasmetinius priežiūros auditus. Praėjus trijų metų laikotarpiui – atliekamas pakartotinis sertifikavimas.

Gauti pasiūlymą